Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Filtr RC do PWM

Sławek5
-
-
Kontaktowanie:
Filtr RC do PWM

Postautor: Sławek5 » 21 sie 2003, o 08:00

Czy ktos moglby zdradzic mi tajemnice obliczania filtru dyjsciwego (usredniajacego) napiecie na wyjsciu prezbiegu PWM. Jak dobrac te elementy (R=? i C=?) oraz okreslic mapiecie tetnien w zaleznosci od obciazenia. Wiem, ze moze to banalne ale szukalem i nie moge znalezc zadnej zaleznosci na to, jest tylko podane, ze RC>>T. Niestety to mi nic nie daje. Jesli ktos wie to prosze o pomoc.

Marek81

Postautor: Marek81 » 23 sie 2003, o 06:58

To powinien być filtr dolnoprzepustowy, czyli szeregowy rezystor, a potem kondensator do masy. Dla takiego filtru oblicza się częstotliwość graniczną fg=1/(2*pi*R*C).
W przypadku współpracy z PWM, musisz ustalić częstotliwość graniczną filtru, na co najmniej dwa razy mniejszą niż częstotliwość PWM.
Przy bardziej skomplikowanych filtrach, zastosuj program do symulacji przebiegów - np. Pspice.

Pozdrawiam.

Sławek5
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sławek5 » 23 sie 2003, o 11:11

Czesc.
Myslałem, że jest to bardziej skompilikowane. Serdeczne dzięki.
Jeśli chodzi o PSpice to niestety nie wiem jak dodać element PWM i jak go ustawić, a tym bardziej jak ustawić parametry symulacji.

Marek81

Postautor: Marek81 » 24 sie 2003, o 13:02

W Pspice zamiast źródła typu PWM, zastosowałem zwykłe źródło AC, o amplitudzie np. 1V i zakresie częstotliwości od 10Hz do 100kHz. Wyszedłem z założenia, że jeśli filtr będzie dobrze działał przy AC sinus, to spełni swoje zadanie również przy PWM. Praktyka potwierdziła to założenie :)

Pozdrawiam.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”