Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Proszę o pomoc w sprawie procesorka AT89c2051...

atmel_fan
-
-
Kontaktowanie:
Proszę o pomoc w sprawie procesorka AT89c2051...

Postautor: atmel_fan » 30 mar 2003, o 13:50

Mam problem z procesorkiem AT89c2051-24PI. Kupilem dwa takie procesorki w sklepie internetowym i nie mogę ich zaprogramować. Uzywam programatora BlowIT i bascom'a , ale programator dziala mi dobrze bo wczesniej mialem AT89c2051-24PC i mi go dobrze programuje. Mam komputer z procesorem duron700Mhz. Jak sprawdzic czy atmelki sa dobre??? Prosze o odpowiedź... z góry dziękuję... ATMEL_FAN.

Awatar użytkownika
morph13
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: morph13 » 4 kwie 2003, o 10:22

Odmiennosc tych ukladow to tem. pracy (max,min), algorytmy programowania takie same, sprawdz jeszcze raz czy prog daje napewno napiecie +12V aby procek mogl wejsc w tryb programowania. Kiedys walczylem z takim problemem a wszystko przez plywajace 12V, scalak poprostu glupal.

atmel_fan
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: atmel_fan » 4 kwie 2003, o 13:52

Dzieki za odpowiedz, moze i masz racje bo przeciez nie mozliwe ze dwa procki kupione by nie dzialaly... musze zrobic inny programatorek i sprawdze czy to cos pomoze, jak by co to dam znac czy pomoglo...
Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam... ATMEL_FAN

Gość

Postautor: Gość » 8 kwie 2003, o 14:17

mialem podobny problem z programowaniem 2051 z bascoma przy pomocy programatora BlowIT. po tej przygodzie przerzucilem sie na sdcc
a do programowania uzywam bi2051 (kod w dokumentacji programatorka)
dziala bezproblemowo. wydaje mi sie ze bascom nie wspolpracuje z tym programatorem na szybkich kompach

atmel_fan
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: atmel_fan » 8 kwie 2003, o 22:06

Tz. ja nie pisze programow w bascomie tylko uzywam go do programowania prockow. Bo prawde mowiac nie lubie basica, wole assembler.... Dzieki za kolejna rade , ta tez sprawdze....

atmel_fan
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: atmel_fan » 10 lip 2003, o 01:34

witam... wlasnie zrobilem nowy programatorek TAFE do at89Cx051 i tamte procki co myslalem ze sa niedobre sa ok. Teraz programatorek chodzi jak burza... musialem tez zmienic w biosie w LPT port na 'epp-ecp' i teraz jest super. az mi ulzylo bo przeciez nie mogli by mi przyslac felernych prockow.... Widocznie tez byla chyba w napieciu bo teraz dalem inny zasilacz i mocnieszy, poza tym w programatorku sa stabilizatory w BlowIT nie bylo wiec tez moze byly wlasnie z tym problemy... ok , pozdrawiam....

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”