I nie chodzi mi o częstotliwość kwarcu, lecz reakcji na zmiany poziomów napięć na liniach We/Wy. Np. w jednym z projektów połączyłem nieużywane wejście z wyjsciem (programowałem STRealizerem). Próbowałem przy pomocy portu LPT komputera zmierzyć czas przejścia sygnalu od wejścia do wyjścia. Nie udało się, był krótszy niż czas odczytu z LPT.
Czy ktoś potrafiłby powiedzieć co stałoby się gdyby sygnał biegł bardziej skomplikowana drogą np. inwerter, lub kilka bramek (trochę mi szkoda jednorazowych procesorków na eksperymenty)?
Mam pomysł na urządzenie, ale musi byc sterowane szybciej niż pozwala na to timer procesora (0,1 ms) i stąd te dziwne pytanie.
A może ktoś zna algorytm dobrania się do generatora procesorka z pominięciem timera?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięJak szybko może pracować ST62... ?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Powód najprostszy z możliwych - po zmienie sygnału na linii wejściowej procesorek powinien zmienić stan jednej z linii wyjściowych i to na okres czasu krótszy niż jest w stanie wygenerować timer procesorka.
Myślę o zastosowaniu zewnętrznego generatora do taktowania zdażeń w programie, ale nie wiem czy ten program zdąży (potrzebuję ok. 1 MHz, natomiast wewnętrzny timer wyciąga maks. 10 kHz, niezależnie od częstotliwości kwarcu).
Myślę o zastosowaniu zewnętrznego generatora do taktowania zdażeń w programie, ale nie wiem czy ten program zdąży (potrzebuję ok. 1 MHz, natomiast wewnętrzny timer wyciąga maks. 10 kHz, niezależnie od częstotliwości kwarcu).