Witam! Nie jestem zawodowym elektronikiem i wybaczcie mi jesli pytane bedzie "za proste".
Mam taki problem: spalił mi się driver mocy uln2803, którego używałem do sterownia silników krokowych (czterofazowe). Chciałbym go zastąpić czymś "mocniejszym" i łatwiej dostępnym. Stosowałem Buzy10, ale o dziwo nie działały i do tego były dosyć drogie, później użyłem układu tranzystora bc547 i tranzystora mocy bd140, ten układ nawet działał, ale podczas sterowania silnikiem, silnik wpada w wibracje i "skacze", co nigdy się nie zdarzało z uln-em. Wykluczam błąd programu sterującego. Czy moglibyście mi pomóc i powiedzieć jaki jest jeszcze sposób zamiany drivera mocy uln2803? Silniki steruję procesorem at89c2051.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięSterowanie silnikami krokowymi
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Nie powiem, bo trochę drogie - Uln2308 kosztuje 2,50.
Macie jakiś inny pomysł zastąpienia tego układu, np. zestawem jakiś tranzystorów, Mosfetów lub czymś innym, ale tańszym i łatwiej dostępnym niż układ L298N. Dzięki za odpowiedz ScauT, gdyby nie to, że w sklepach elektronicznych w moim mieście nie sprzedają takich układów to na pewno bym sięna niego skusił - 4A, no proszę!
Macie jakiś inny pomysł zastąpienia tego układu, np. zestawem jakiś tranzystorów, Mosfetów lub czymś innym, ale tańszym i łatwiej dostępnym niż układ L298N. Dzięki za odpowiedz ScauT, gdyby nie to, że w sklepach elektronicznych w moim mieście nie sprzedają takich układów to na pewno bym sięna niego skusił - 4A, no proszę!