Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięMultipleksowe sterowanie lamp Nixie
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Pytanie do znawców lamp.
Mam lampy Nixie typu Z566M. Oczywiście robię na nich zegar, ale mam pewną wątpliwość. Czy bez szkody dla np ich żywotności można je sterować np. tak jak wyświetlacze LED wykorzystując multipleksowanie?
Mam lampy Nixie typu Z566M. Oczywiście robię na nich zegar, ale mam pewną wątpliwość. Czy bez szkody dla np ich żywotności można je sterować np. tak jak wyświetlacze LED wykorzystując multipleksowanie?
Witam.
Lampy te działają analogicznie do neonówek.Do zapalenia "segmentu" ( katoda w kształcie cyfry) wymagają wyższego napięcia ( napięcie zapłonu) , a w czasie pracy spada ono o ok.10% do napięcia roboczego. W celu wyłączenia , napięcie trzeba obniżyć do wartości mniejszej od napięcia podtrzymania. To wszystko wprowadza pewną bezwładność wyświetlacza. Lampa z zimnym świeceniem jest zbyt wolna. Do wyświetlania multipleksowanego opracowano lampy podgrzewane, gdzie zastosowano składanie cyfr z 7 segmentów. Ten typ był powszechnie używany w kalkulatorach.
Pzdr.
Lampy te działają analogicznie do neonówek.Do zapalenia "segmentu" ( katoda w kształcie cyfry) wymagają wyższego napięcia ( napięcie zapłonu) , a w czasie pracy spada ono o ok.10% do napięcia roboczego. W celu wyłączenia , napięcie trzeba obniżyć do wartości mniejszej od napięcia podtrzymania. To wszystko wprowadza pewną bezwładność wyświetlacza. Lampa z zimnym świeceniem jest zbyt wolna. Do wyświetlania multipleksowanego opracowano lampy podgrzewane, gdzie zastosowano składanie cyfr z 7 segmentów. Ten typ był powszechnie używany w kalkulatorach.
Pzdr.
To rozumiem, ale że nie mam żadnej praktyki jesli chodzi o lampy to będę drążył dalej Jaki efekt końcowy mogę uzyskać ? Czy lampy z powodu bezwładności nie będą się zapalały? Jaki będzie widoczny efekt i co z żywotnością takich lamp?To wszystko wprowadza pewną bezwładność wyświetlacza. Lampa z zimnym świeceniem jest zbyt wolna.
Witam.
Sterowanie NIXIE zawsze było statyczne. Nie przeprowadzałem doświadczeń z zastosowaniem wyświetlania dynamicznego, ale w oparciu o zasadę działania przypuszczam, że będą widoczne wszystkie znaki. Jednoznacznie ten problem rozstrzygnie empiryzm. Jeśli chodzi o żywotność, to powinna być bez zmian. Miałem przypadki uszkodzeń driverów w woltomierzach 541 i takie lampy działały latami.
Pzdr.
Sterowanie NIXIE zawsze było statyczne. Nie przeprowadzałem doświadczeń z zastosowaniem wyświetlania dynamicznego, ale w oparciu o zasadę działania przypuszczam, że będą widoczne wszystkie znaki. Jednoznacznie ten problem rozstrzygnie empiryzm. Jeśli chodzi o żywotność, to powinna być bez zmian. Miałem przypadki uszkodzeń driverów w woltomierzach 541 i takie lampy działały latami.
Pzdr.
oo ja tez chce miec taki fajny zegar!!! czy moglby mi ktos podeslac ten artykul z EP? na przylkad zeskanowany? albo chocaiz jakies schematy na taki zegar 4-6 lampowy... najlepiej jakby mial ktos taki schemat momtazowy gdzie widac juz gotowa plytke.. z gory wielkie dzieki!! pozdro...
piszcie na raven@wset.edu.pl
piszcie na raven@wset.edu.pl
Jak wstukasz w www.google.pl hasło "nixie clock" to trochę się tego znajdzie. Polecam stronę Mikes electric stuffoo ja tez chce miec taki fajny zegar!!!
Jak zrobię swój zegarek to wrzucę projekt na swoją stronkę.
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
Czas dejonizacji gazu w lampie neonowej to kilkadziesiąt mikrosekund.
Aby bez migotania wyświetlać informację, lampy powinny być "odświeżane" co kilka...kilkanaście milisekund, co powinno chyba dać się zrobić. Co do zmniejszenia żywotności nic nie podpowiem.
Czas życia nixie wynosi zwykle kilkanaście godzin pracy. Przy czym "śmierć" lampy nie polega na jej całkowitym uszkodzeniu, tylko spadku jaskrawości, co wiąże się z pogorszeniem odczytu. Tak więc pozostaje zachęcić do prób z dynamicznym sterowaniem tych lamp.
Alek
Aby bez migotania wyświetlać informację, lampy powinny być "odświeżane" co kilka...kilkanaście milisekund, co powinno chyba dać się zrobić. Co do zmniejszenia żywotności nic nie podpowiem.
Czas życia nixie wynosi zwykle kilkanaście godzin pracy. Przy czym "śmierć" lampy nie polega na jej całkowitym uszkodzeniu, tylko spadku jaskrawości, co wiąże się z pogorszeniem odczytu. Tak więc pozostaje zachęcić do prób z dynamicznym sterowaniem tych lamp.
Alek
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
Co do tego multiplexowania to tez nie widze problemów ... Są takie projekty w sieci ... np: http://www.webx.dk/oz2cpu/clock/nixie-clock.htm jak im działa to czemu nam by miało nie działać ? Ja tam jednak wole statyczne rozwiązania
Napisałeś że masz numery archiwalne EP 3,4/96,
tak się składa że poszukuję aych numerów, a konkretnie opisu budowy
girarowego wzmacniacza lampowego, chodzi mi głównie o druki płytek.
Byłbym wdzięczny za ich przesłanie.
P.S mam dość sporo różnorakich lamp, jeśli byś potzebował
jakiś konkretny typ to daj znać, może będę miał.
tak się składa że poszukuję aych numerów, a konkretnie opisu budowy
girarowego wzmacniacza lampowego, chodzi mi głównie o druki płytek.
Byłbym wdzięczny za ich przesłanie.
P.S mam dość sporo różnorakich lamp, jeśli byś potzebował
jakiś konkretny typ to daj znać, może będę miał.
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
multipleks Nixie....
....do tego z regukacja jasnosci ich swiecenia bedzie w EP8/2003.
Pzdr
PZb
Pzdr
PZb