Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięCuda techniki czyli mininadajniki FM i problemy
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam i pozdrawiam wszystkich czytajacych ten post. Mam pytanie odnosnie Nadajników FM a mianowicie poszukuje schematu takiego czegos na tranzystorze polowym gdzyrz slyszalem iz na tym ze tranzystorze zasieg jest troszeczke lepszy. Drugi problem to jak znmiejszyc pobor pradu przez to cos tak aby na jakies bateri dzialalo to dluzej. I kolejna rzecz to czulosc mikrofonu. W EDW czyba 10/96 byl opisany takie cos ale ja chcialbym wykonac to metoda pajaka i nie wiem jaka cewke nawinac ( ilosc zwoi srednica ) gdyrz tam cewka zrobiona byla na plytce.
Witam na Forum!
Robienie nadajnika VFO, czyli bez PLL, w pająku, to moim zdaniem bardzo zły pomysł, gdyż częstotliwość nośnej będzie bardzo niestabilna.
Radziłbym przynajmniej wydrapać płytkę. Wtedy wzajemne położenie elementów będzie zdecydowanie lepiej ustalone.
Poproszę o dokładny rysunek tej cewki w skali 1:1, to spreparuję taką powietrzną.
Pozdrawiam, Czarek.
Robienie nadajnika VFO, czyli bez PLL, w pająku, to moim zdaniem bardzo zły pomysł, gdyż częstotliwość nośnej będzie bardzo niestabilna.
Radziłbym przynajmniej wydrapać płytkę. Wtedy wzajemne położenie elementów będzie zdecydowanie lepiej ustalone.
Poproszę o dokładny rysunek tej cewki w skali 1:1, to spreparuję taką powietrzną.
Pozdrawiam, Czarek.