Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

miernik PMLCDL "wariuje"

Frog_Qmak
-
-
Kontaktowanie:
miernik PMLCDL "wariuje"

Postautor: Frog_Qmak » 26 sie 2012, o 12:17

Witam,
mam problem, gdyż chciałem zbudować jako prezent urodzinowy termometr (dwa LM35 na przełączniku). Niestety nie obyło się bez problemów- miernik często pokazywał "randomowe" liczby, jednak po wlutowaniu foliowego kondensatora (470nF) między masę i INLO problem wydaje się być zażegnany. Jednak po dłuższej pracy woltomierz zaczyna wskazywać "000"; gdy się go na chwilę wyłączy, znów pokazuje normalnie temperaturę. Nie mam pojęcia, co może być przyczyną czegoś takiego, a termin dania prezentu się zbliża:/ Woltomierz zasilany jest z oddzielnego transformatora+78l09, następnie dość długi przewód (skrętka ethernetowa, gdyż prowadzę tam jeszcze +/- i masę dla termometrów), za to na samym mierniku dolutowałem jeszcze kondensator 100uF i jakiegoś ceramika, napięcie wygląda na stabilne 8,8V, z tego samego źródła zasilana jest jeszcze jedna dioda LED. Czy macie może jakiś pomysł, dlaczego moduł wariuje? Losowe cyfry jeszcze mogły na coś wskazywać, ale zera? Będę wdzięczny za każdą próbę pomocy!

jno
-
-

Re: miernik PMLCDL "wariuje"

Postautor: jno » 14 lis 2024, o 11:53

Hej, szukam jakiegoś sprawdzonego miejsca, gdzie można kupić oryginalne kubki z Bolesławca przez internet. Chodzi mi o takie, żeby mieć pewność, że to faktycznie z Bolesławca, a nie jakaś podróbka. Ktoś coś poleci?

Infino
-
-

Re: miernik PMLCDL "wariuje"

Postautor: Infino » 15 lis 2024, o 10:37

Cześć, najpewniejszym miejscem jest chyba oficjalny sklep internetowy https://andyceramika.pl/kubki , oni sprzedają autentyczne produkty. Możesz też poszukać na Allegro albo OLX, ale tam warto zwrócić uwagę na opinię sprzedającego. Są też specjalne sklepy z rękodziełem, np. na Etsy widziałem czasem bolesławiecką ceramikę, ale ceny bywają wyższe. Tak czy inaczej, na takich stronach dobrze jest sprawdzić opisy i czy sprzedawca faktycznie oferuje produkty „handmade” z Polski, bo zdarzają się podróbki z innych krajów.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”