Czy dobrze zrozumiałem, że chcesz otrzymać napięcie 10kV i natężenie prądu 0,5A z prądnicy o średnicy 4-5cm? Obawiam się, że nie da się tego zrobić w jakiś "normalny" sposób. Nawet patrząc na urządzenie od strony mocy obciążenia - 10000V*0,5A=5000W lub inaczej - 5kW! Oczywiście, trzeba prądnicę o większej mocy, bo co nieco pójdzie na straty. Wszak każda prądnica ma swoją sprawność. Jeśli mi nie wierzysz, to nawet googlem poszukaj generatorów domowych z silnikiem spalinowym, takich dostarczających 5kW lub więcej na wyjściu.
A z drugiej strony... Stare chińskie przysłowie mówi, że ten świat jest taki wielki, że nie ma niczego takiego, co by już nie było

. Więc pewnie to nieprawda, że nikt przed tobą na "to" nie wpadł. Są np. radioodbiorniki na korbkę - może jeszcze można je kupić np. w Amazonie? Widziałem też urządzenie do ładowania telefonu działające na zasadzie prądnicy lub raczej połączonych prądnic. To znaczy, nosiło się na sobie cewki z ruchomym magnesem. Kroki powodowały drgania, które indukowały prąd, który był doprowadzony do przetwornicy i ładował telefon. Ale skoro jesteś taki tajemniczy, to jak ci pomóc?