Witam
Chcę wykorzystać kondensator rozruchowy z silnika ok.40uf do ograniczeniu prądu na grzałce o rezystancji 44omów wyliczyłem z tego że prąd płynący przez kondensator to ok 2,5A.
W związku z tym chciałbym się dowiedzieć czy kondensator wytrzyma taki prąd przy ciągłej pracy ?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięprymitywny zasilacz beztransformatorowy
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Re: prymitywny zasilacz beztransformatorowy
Nie sprawdzalem Twoich obliczen kondensatora Ale z tego co podales chcesz zmniejszyc moc o polowe To moze uzyj diody prostowniczej
niestety dioda prostownicza nie jest dobrym pomysłem ponieważ układ ten jest sterowany triakiem i bez sensownym było by montować w diodę szeregowo z triakiem lepiej już było by zastąpić triak tyrystorem ale nie to mam na celu. interesuje mnie czy kondensator wytrzyma taki prąd przy pracy ciągłej.
Najlepiej zrob test. Sprawdzaj co jakis czas czy sie grzeje Moglbys podac wiecej informacji jak to ma pracowac