Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięZaprojektowanie prototypu,POMOC!
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
Witam mam 27 lat, kilka lat temu wpadlem na pomysł czegoś co mogło by ratować życie, i być wygodne i wręcz nie zauważalne dla użytkownika, jak i innych ludzi , do tego wygodne i designerskie. Musiało by posiadać dość skomplikowaną, że tak powiem - elektronikę, o której nie mam pojęcia, niestety jedyne co wiem to , to że urządzenie da się zrobić gdyż podobne podzespoły działające na podobnych zasadach, i posiadające podobne funkcje występują już w niektórych urzadzeniach, lecz trzeba było by niektóre troszkę zminiaturyzowac mam około 50.000zł już obłożone Lecz chiałem poczekać jeszcze z rok i z 20.000 jeszcze odłożyć gdyż nie wiem ile to mnie wyniesie i czy starczy na co kolwiek...a tu nagle ktos wyskoczył na necie z urządzeniem o 3 kroki od mojego , ktoś myśli już w dobrym kierunku i chce jak najszybciej je stworzyć ( jak da radę) i opatentować. Ktoś powie czy są firmy które mi pomogą i prawnie podpiszą odpowiednie papiery , że mnie nie okrada z pomysłu?
Re: Zaprojektowanie prototypu,POMOC!
O co koledze tak naprawdę chodzi ? Jeśli kolega to wymyślił i jeszcze tego nie ma na rynku, lub jest to jakieś unikalne rozwiązanie to do urzędu patentowego i po kłopocie.
- Jacek Bogusz
- -
- Kontaktowanie:
No właśnie, kluczowy jest "time to market". Nie znam takich firm, ale w każdej większej miejscowości powinien być jakiś Rzecznik Praw Patentowych. Wystarczy np. w guglu wpisać "rzecznik praw patentowych wrocław", a wyszukiwarka zrobi swoje. Trzeba mieć jednak świadomość, że zgłoszenie patentu kosztuje i trwa. Ponadto, osobno zgłasza się patent w Polsce, w Unii i poza ich terenem. Polecam poszukać trochę na wyborcza.biz np. http://wyborcza.biz/biznes/1,148285,110 ... rects=true
-
- -
No wszystko dorze dzieki...ale ja nie wiem jak to polaczyc w jedno urzadzenie potrzebuje firmy ktora mi to zminiaturyzuje,i złoży w całość.
Bez urazy, ale ja po prostu odnoszę wrażenie że Kolega szuka naiwnych co wyłożą pieniądze. Po prostu chce zrobić interes, zarobić czyimś kosztem przy swoim minimalnym lub żadnym wkładzie.
-
- -
Nie koniecznie kolega trafił mam swoje środki ktore powinny starczyc na coś napewno i nie chce zadnych pomocy finansowych , ale nie jestem w niektorych rzeczach obeznany , i poprostu chcaił bym dać fundusze, firmie ktora zajmuje sie tworzeniem projektów/prototypów żeby mi go zrobili,mam z 60.000 moze na prototyp by starczyło , a jeżeli bym opatentował to na europe,lecz nie wiem jak to jest z chinami...i wyszlo by że nikt niegdy na to nie wpadł,gdyż niczego takiego od 2 lat nie znalazłem a szukałem dość dogłębnie w internecie,wtedy sprzedam mieszkanie i go skończe
No, no, widać że Kolega jest entuzjastą! A przy tym niezbyt się zna na pewnych rzeczach. Życzę powodzenia w szukaniu naiwnych.
-
- -
? Chciałem sie tylko dowiedzieć , gdzie mam sie zgłosić aby ktoś pomogł mi złożyć to urządzenie do kupy...? a co naiwni mają do tego ? dziwny gość z ciebie, tak jak bym miał powiedzieć kupuje samochód a ty na to , powodzenia w szukaniu naiwnych? bez sensu. Cóż widze ze odpowiedzi nie uzyskam na ty forum ,czas wrócic do elektrody chyba znać się nie znam ,nie jestem od miniaturyzacji elektroniki tylko od opogramowań
- Jacek Bogusz
- -
- Kontaktowanie:
Zasadnicze pytanie, to - co trzeba zminiaturyzować? Może nie możesz napisać zbyt dużo publicznie? Za dużo ogólników i dlatego nie ma żadnej konkretnej odpowiedzi. Mam nieco doświadczenia i myślę, że coś mogę podpowiedzieć odnośnie do kierunku "rozwoju" lub poszukiwania, ale żeby polecić jakąś firmę, to trzeba chociaż z grubsza znać temat. Zupełnie inne firmy zajmują się np. projektowaniem układów scalonych, inne modułów a jeszcze inne urządzeń konsumenckich. Jeśli z jakiegoś powodu nie chcesz za dużo pisać na forum publicznym, to zapraszam do kontakt przez e-mail: jacek.bogusz#ep.com.pl.