Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięCzy akumulator już mi sie rozładował czy jeszcze nie?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
Stosunkowo rzadko jeżdżę swoim samochodem. Problem jest w tym, że nigdy nie wiem czy akumulator jest jeszcze "dobry" czy już go trochę podładować. Jak ja powinienem to sprawdzić (aby nie stać gdzieś w lesie) ?
- Jacek Bogusz
- -
- Kontaktowanie:
Re: Czy akumulator już mi sie rozładował czy jeszcze nie?
Najczęściej stosowaną metodą jest pomiar napięcia na zaciskach akumulatora. Jeśli przy wyłączonym silniku mieści się ono w zakresie 12,5...13V, to jest ok. Ponadto, niektóre nowe akumulatory mają wskaźnika naładowania - zielony ok, inny (np. czarny lub szary) - źle. Im bliżej jesteś tego 12,5V, tym większe prawdopodobieństwo, że za tydzień nie "odpalisz" auta.
To, co napisałem, jest prawdziwe pod jednym warunkiem - akumulator jest sprawny i w miarę nowy, styki są czyste i nie są skorodowane. Inaczej nawet przy poprawnym napięciu może nie wystarczyć energii na rozruch silnika ze względu na mniejszą pojemność.
To, co napisałem, jest prawdziwe pod jednym warunkiem - akumulator jest sprawny i w miarę nowy, styki są czyste i nie są skorodowane. Inaczej nawet przy poprawnym napięciu może nie wystarczyć energii na rozruch silnika ze względu na mniejszą pojemność.