Mam podobne "badziewie" z rozbitego helikopterka . Nie wydaje mi się, aby przerobienie tej płytki było takie łatwe. Moja płytka jest 4-kanałowa, co oznacza możliwość transmisji pomiędzy nadajnikiem a odbiornikiem za pomocą 4 kanałów. Ale samo sterowanie helikopterkiem wymaga, aby te 4 kanały były miksowane i "przenikały się" w określony sposób. Na przykład, do napędu wirnika są przeznaczone dwa silniczki. Aby obrócić helikopterkiem zmienia się prędkość obrotową silników tak, aby moment obrotowy (a nie wirnik ogonowy, jak w prawdziwym helikopterze) kręcił nim w lewo lub w prawo, zależnie od różnicy w prędkości obrotowej obu wirników. Tak więc dźwignia odpowiedzialna w aparaturze za skręcanie zmienia prędkość obrotową dwóch silników jednocześnie. Może da się to wykorzystać do napędu jakiegoś pojazdu, przecież o to chodzi np. w czołgu, który skręca na skutek różnicy w prędkości obrotowej gąsienic, ale nie mam pewności. Być może pochylanie wirnika da się użyć do sterownia typowymi serwami modelarskimi, musiałbyś spróbować. Serwa są tanie - miniaturowe, chińskie kupisz za kilka złotych.
Nie wiem jak jest wykonany Twój nadajnik, ale w moim jest specjalizowany układ, albo struktura niewiadomego mikrokontrolera przyklejona do płytki drukowanej i raczej nie ma możliwości zmiany programu.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięHelikopter RC na czołg
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- Jacek Bogusz
- -
- Kontaktowanie:
Re: Helikopter RC na czołg
Tez mam sporo takich rozwalonych modeli, jako że lubię się nimi bawić jednak nie udało mi się nigdy nic ożywić,
zdecydowanie łatwiej uzbierać kasę na nowy helikopter tutaj mam klika upatrzonych
zdecydowanie łatwiej uzbierać kasę na nowy helikopter tutaj mam klika upatrzonych
- Jacek Bogusz
- -
- Kontaktowanie:
Re: Helikopter RC na czołg
Osobiście wolę samoloty. Helikoptery jakoś mi się szybko znudziły.