Mam taki schemat:

Jak mogę policzyć prądy Ic (kolektora) mając podane wartości rezystancji (na rysunku) i napięcia Uce (wyznaczone)? Dokładniej chodzi mi o to, że nie wiem jakie rezystancje należy użyć we wzorze Ic = Uce/R
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięModeratorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Tak jest.Czy takie rozwiązanie (dla układu po lewej) będzie prawidłowe?
Ic = Iz - Id
Iz = (12V - Uce) / 2kOhm
Id = (Uce - 0,7V) / 110kOhm
Ic = (12V - Uce) / 2kOhm - (Uce - 0,7V) / 110kOhm
Niewątpliwie rzuca się w oczy, że posiada temperaturowy zakres pracy od -25 °C do +85 °C, co zapewne wystarcza (co prawda zdarza się, niezmiernie rzadko, że temperatura spada do ok. -30 °C). Ale mam za małą praktykę, aby odpowiedzieć, dlaczego ten, a nie inny - po prostu nie wiem, jakie inne wchodziłyby w rachubę.Jak myślisz dlaczego TL431, a nie inny scalak?
... Czy moglibyście polecić mi jakieś źródło, które w przejrzysty sposób tłumaczyłoby jak pracuje tranzystor ...
Zgadza się.Niewątpliwie rzuca się w oczy, że posiada temperaturowy zakres pracy od -25 °C do +85 °C, co zapewne wystarcza (co prawda zdarza się, niezmiernie rzadko, że temperatura spada do ok. -30 °C).
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości