Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięZwrotnica pasywna dla głośnika niskotonowego?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -

Otóż mam głośnik basowy 25cm jego moc w rms wynosi 150W. Chciałbym zbudować dla niego zwrotnicę przepuszczającą tylko niskie tony, wiem że w google jest wiele schematów lecz jestem w tym temacie dość zielony z tego powodu chciał bym prosić was o kilka podpowiedzi. Znalazłem w internecie zwrotnice składająca się z cewki oraz kondensatora. http://obrazki.elektroda.net/88_1233413519.jpg Nie wydaje mi się że tak prosta zwrotnica zapewni mi dobrą jakość dźwięku, po za tym nie mam pojęcia jak dużej cewki użyć oraz ile uf powinien mieć kondensator w takim układzie dla danego głośnika. Możecie podesłać mi jakiś dobry schemat który byłby dobry dla mojego głośnika?
Re: Zwrotnica pasywna dla głośnika niskotonowego?
Są kalkulatory umożliwiające obliczenie parametrów zwrotnic.
Wszystko zależy od tego jaką chcesz zbudować zwrotnicę. Standardowo to 6 albo 12 db/okt
Jak chcesz, to możesz się z tym bawić chodź nie ukrywam że za parę groszy można kupić gotową zwrotnicę. (w zależności od potrzeb są produkowane dwu bądź trój drożne, albo tzw. tłumiki dla subwooferów. Wystarczy określić moc głośników, impedancję, oraz pasmo odcięcia.)
Są też zwrotnice studyjne 18 db/okt, ale tych akurat nie polecam dla większych mocy. (lepiej zastosować filtr aktywny)
Wszystko zależy od tego jaką chcesz zbudować zwrotnicę. Standardowo to 6 albo 12 db/okt
Jak chcesz, to możesz się z tym bawić chodź nie ukrywam że za parę groszy można kupić gotową zwrotnicę. (w zależności od potrzeb są produkowane dwu bądź trój drożne, albo tzw. tłumiki dla subwooferów. Wystarczy określić moc głośników, impedancję, oraz pasmo odcięcia.)
Są też zwrotnice studyjne 18 db/okt, ale tych akurat nie polecam dla większych mocy. (lepiej zastosować filtr aktywny)