Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięprojekt automatu synchronicznego
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
Proszę o pomoc w realizacji projektu do tego automatu do przebiegów jeszcze dochodzą lusterka rozkładanie i składanie w czasie wł.zapłonu oraz radio. Prosze o zrealizowanie mi grafu i tablicy przejść do takiego automatu.
Re: projekt automatu synchronicznego
W dzisiejszych czasach mało kto bawi się w tablice. Po prostu jedziesz kodem w C albo drabinką, czy też grafiką.
-
- -
Ja niestety muszę zrobić to na tablicach jak byś mógł mi pomóc to byłbym bardzo wdzięczny.
Mogę zrobić urządzenie które to zrealizuje, ale na tablicach się nie znam. (taką skończyłem szkołę)
-
- -
Niestety ja muszę zrobić to na tablicach ale możesz podać swoja koncepcje może coś się przyda.
Moja koncepcja, to gotowy program pod ATmega168 (musisz podać więcej informacji co do czasu, oraz składniej opisać ten wykres. Najlepszym rozwiązaniem będzie określenie czasów dla on oraz of poszczególnych kanałów.)
-
- -
Myślę że raczej nie możesz mi pomóc ja muszę zrobic to jako układ cyfrowy na tablicach i w symulacji na przerzutnikach i
bramkach.
Dodano po namyśle:
Mam jeszcze prośbę czy mógłbyś mi zobrazować za pomocą przebiegów jak powinien wyglądać ten projekt.
Automat służył będzie do sterowania sygnalizacją świetlnią na drodze jednokierunkowej o dwóch pasach ruchu z przejściem dla pieszych. Sterownik ten będzie służył do zmiany świateł dla samochodów i dla pieszych. Sygnalizacja jest ustawiona na ruch samochodu w przypadku gdy pieszy chcę przejść naciska przycisk na sygnalizatorze. W projekcie tym zostanie uwzględnione natężenie ruchu samochodów i pieszych dlatego też zostanie wprowadzone opóźnienie przełączania świateł.
bramkach.
Dodano po namyśle:
Mam jeszcze prośbę czy mógłbyś mi zobrazować za pomocą przebiegów jak powinien wyglądać ten projekt.
Automat służył będzie do sterowania sygnalizacją świetlnią na drodze jednokierunkowej o dwóch pasach ruchu z przejściem dla pieszych. Sterownik ten będzie służył do zmiany świateł dla samochodów i dla pieszych. Sygnalizacja jest ustawiona na ruch samochodu w przypadku gdy pieszy chcę przejść naciska przycisk na sygnalizatorze. W projekcie tym zostanie uwzględnione natężenie ruchu samochodów i pieszych dlatego też zostanie wprowadzone opóźnienie przełączania świateł.
Nic bardziej mylnego. Ja programuję w środowiskach które własnie symulują takie bramki. Różnica polega na tym, że zamiast dwudziestu fizycznych kostek masz jedną gdzie graficzna sygnatura jest kompilowana na kod maszynowy. To jest dosłownie tak samo jak na układach TTL oraz CMOS. (ograniczeniem mogą być czasy, ale w twoim przypadku nie będzie z tym problemu)
Dodano po namyśle:
Do tego mogę jeszcze zaprogramować buzer dla niewidomych.
Dodano po namyśle:
ok. da radę, ale musisz opisać czasy, gdy np. pieszy wciśnie przycisk, albo jakaś kamerka będzie dostarczać do sterownika informację o częstotliwości przejazdu samochodów. (mogą to być zwykłe impulsy binarne z przekaźnika kamerki)Automat służył będzie do sterowania sygnalizacją świetlnią na drodze jednokierunkowej o dwóch pasach ruchu z przejściem dla pieszych. Sterownik ten będzie służył do zmiany świateł dla samochodów i dla pieszych. Sygnalizacja jest ustawiona na ruch samochodu w przypadku gdy pieszy chcę przejść naciska przycisk na sygnalizatorze. W projekcie tym zostanie uwzględnione natężenie ruchu samochodów i pieszych dlatego też zostanie wprowadzone opóźnienie przełączania świateł.
Do tego mogę jeszcze zaprogramować buzer dla niewidomych.
-
- -
Tylko że to ma być projekt w programie symulacyjnym np ActiveCad na przerzutnikach a propo sygnalizacji to ma byc podobnie jak w tej tabelce.
Czas Czerwone Żółte Zielone
0 1 0 0
5 1 0 0
15 1 1 0
20 0 0 1
35 0 1 0
40=0 1 0 0
Czas Czerwone Żółte Zielone
0 1 0 0
5 1 0 0
15 1 1 0
20 0 0 1
35 0 1 0
40=0 1 0 0
Ta tabelka nic mi nie mówi. (w technikum profesor uczył nas na przyrządach oraz praktyce. On wymagał efektywności. Jak ktoś chciał, to się uczył tabelek. Generalnie teoretycy zaliczali semestr na dwójach z minusem.)
-
- -
Niestety ja to muszę zrobić na tablicach przejść ale najpierw muszę zrobić przebiegi czasowe.Prosiłbym cię o sprawdzenie tych przebiegów.
SWc itd to są wejścia
sc1 itd wyjścia
SWc itd to są wejścia
sc1 itd wyjścia
Nie podoba mi się takie rozwiązanie... Jeżeli zastosujesz 3 niezależnie (niesynchroniczne) timery, to automat z biegiem czasu się rozjedzie.
-
- -
To nie będzie zgodnie z cyklem zegarowym.
Co będzie sterować tymi trzema wejściami?
-
- -
Mi sie wydaję że światła czerwone zielone i żółte albo to miało byc tylko jeden przycisk od włączania sygnalizacji a drugi dla pieszych ?
Z tego co przedstawiłeś wyżej wynika zupełnie co innego. (żadnych przycisków dal pieszych)
Są 3 timery z których każdy aktywuje swoje światło dezaktywując poprzednie. Dlatego też pytałem czy timery są synchroniczne względem siebie ?. (brak synchronizacji z czasem może narobić bałaganu)
Są 3 timery z których każdy aktywuje swoje światło dezaktywując poprzednie. Dlatego też pytałem czy timery są synchroniczne względem siebie ?. (brak synchronizacji z czasem może narobić bałaganu)
-
- -
Timery są synchronicznego bo ten automat ma być automatem synchronicznym.Tylko że to raczej nie pasuję z opisem działania ktory ci podałem.
Dlatego też pisałem, że prościej to będzie zrobić w praktyczny sposób.
-
- -
To spróbuj mi to przedstawić a ja zobacze czy sie przyda mi sie to do projektu
Przecież to ty tu jesteś "szefem" więc co mam ci przedstawiać ?