Witam chciałbym zapytać czy ktoś wie jak zrobić takie zad lub mógłby mnie naprowadzic na jego rozwiązanie.Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Treść zadania:
Zrealizowac układ sterowania praca układu grzewczego G. Jeeli temperatura jest mniejsza
od temperatury T1 (T<T1) wtedy element wykonawczy załaczajacy układ grzewczy Y=1.
Jeeli temperatura jest wieksza od temperatury T2 (T>T2) wtedy Y=0. Pomiar temperatury
jest realizowany za pomoca czujników temperatury T1, T2.

Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięukłady asynchroniczne
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Ostatnio zmieniony 26 mar 2014, o 22:22 przez drakis, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: układy asynchroniczne
witam.
Ok. tylko określ który z tych czujników ma być master, a który slave.
Ok. tylko określ który z tych czujników ma być master, a który slave.
Nie miałem podane ,który czujnik ma być master a który slave.
gdyby układ bazował na jednym czujniku oraz dwóch nastawnych progach temperaturowych, to nie było by problemu, natomiast w bieżącej sytuacji o ile pominiemy priorytet czujnika po przez zastosowanie klucza XOR może dojść do zbieżności sytuacji w której będzie problem z prawidłowo działającą histerezą układu. (o ile celem tego zadania jest właśnie taka logika, to nie widzę problemu)
mam napisać równanie sterowania
W temacie nie zaznaczyłeś że rozchodzi ci się o równanie. Myślałem że masz problem z logiką układu sterującego.
po części mam bo czytam zadanie i nie wiem od czego tak właściwie zacząć, czytam zadanie i w ogóle go nie rozumiem