Witam
Zmontowałem regulator wg schematu z AVT2210 i chciałem go zastosować do regulacji obrotów wentylatora
Wentylator z układem pracuje, ale nie można regulować jego obrotów. Próbowałem zmieniać dławik (0,5mH, 0,3mH, 1,0mH) ale bez powodzenia. Proszę bardziej doświadczonych kolegów o wskazówkę jak to zrealizować. Czy to z tym układem jest możliwe do zrealizowania.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięRegulacja obrotów wentylatora
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Re: Regulacja obrotów wentylatora
Pokarz nam ten schemat.
Dławik jest tu tylko elementem przeciwzakłóceniowym. Nie ma wpływu na regulację.
Jako obciążenie podłącz żarówkę - jeżeli będzie możliwość regulacji, to układ jest sprawny.
Układem tego typu można zmieniać obroty silników komutatorowych, a w wentylatorach zazwyczaj są inne - sprawdź, co masz.
Jako obciążenie podłącz żarówkę - jeżeli będzie możliwość regulacji, to układ jest sprawny.
Układem tego typu można zmieniać obroty silników komutatorowych, a w wentylatorach zazwyczaj są inne - sprawdź, co masz.
Schemat jest prosty.
Podłączyłem żarówkę - można regulować.
Tak w wentylatorach które chcę regulować są silniki indukcyjne. Miałem nadzieję że ten układ można dopasować do tego typu silników.
Podłączyłem żarówkę - można regulować.
Tak w wentylatorach które chcę regulować są silniki indukcyjne. Miałem nadzieję że ten układ można dopasować do tego typu silników.
- Załączniki
-
- schemat.pdf
- (52.83KiB)Pobrany 186 razy
Ten uklad nie bardzo nadaje sie do regulacji obrotow silnka.
Dostocuj sobie ten uklad do twoich potrzeb.
Albo ten:
Albo ten:
Ostatnio zmieniony 3 sty 2014, o 12:42 przez ECC88, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolego ECC88 nie mogę otworzyć przesłanego załącznika bardzo proszę o powtórzenie
Dzięki serdeczne.
Udało mi sie je otworzyć, ale są bardzo nieczytelne.
Udało mi sie je otworzyć, ale są bardzo nieczytelne.
Tego typu układy brumią, Tak jak brumią te w komputerach. Osobiście do maleńkiego wentylatorka wolę zwykłą stabilizację napięcia. Już kiedyś bawiłem się w tego typu regulatory. Ostatecznie wyjście i tak wytłumiłem analogowo, bo mi to brumiło. Sens istnienia regulacji PWM dała mi jedynie pętla sprzężenia zwrotnego do monitoringu prędkości obrotowej RPM (oczywiście wytłumiona)Ten uklad nie bardzo nadaje sie do regulacji obrotow silnka.