Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Obciążenie zasilacza ATX podczas pomiarów.

grzegorz740
-
-
Obciążenie zasilacza ATX podczas pomiarów.

Postautor: grzegorz740 » 6 lis 2013, o 13:44

Witam.

Jestem nowy na forum i w związku z tym proszę o wyrozumiałość.

Na You Tube można zobaczyć rożnego rodzaju recenzje zasilaczy komputerowych. Recenzenci zasilaczy podczas pomiarów napięć obciążają zasilacz komputerem z zastosowaniem różnego rodzaju programów typu OCCT, czy prime95.
Po przeczytaniu różnych artykułów dowiedziałem się ,że zasilacz ATX powinien być obciążony za pomocą sztucznego obciążenia w postaci na przykład żarówek.
W związku z tym zwracam się do forumowiczów obeznanych w tym temacie o wyjaśnienie dlaczego lepszym sposobem przy dokonywaniu pomiarów pod obciążeniem w recenzjach zasilaczy komputerowych lepszym rozwiązaniem jest zastosować sztuczne obciążenie niż obciążenie komputerem za pomocą wyżej wymienionych programów.
Czy chodzi w tym wszystkim o to jak podczas obciążenie zachowają się zabezpieczenia zastosowane w zasilaczu ATX ?
Proszę o wyjaśnienie mi tej kwestii bo za bardzo się w tym nie orientuję.
Jeśli post umieściłem w niewłaściwym dziale to proszę moderatora o nie kasowanie go tylko o przeniesienie do właściwego.

Pozdrawiam.
Grzegorz.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-

Re: Obciążenie zasilacza ATX podczas pomiarów.

Postautor: rafal.220 » 6 lis 2013, o 16:45

Z reguły zasilacz dobiera się z określonym zapasem.
Testowanie zasilacza przy pomocy programu niekoniecznie musi wymusić maksymalny prąd obciążenia, ponadto nie mamy tutaj podglądu pulsacji poszczególnych napięć co nam zapewnia oscyloskop.
Czy chodzi w tym wszystkim o to jak podczas obciążenie zachowają się zabezpieczenia zastosowane w zasilaczu ATX ?
Zabezpieczenia oczywiście też, chodź skłonił bym się bardziej w kierunku sprawdzenia jakości napięcia wyjściowego, przy różnych obciążeniach.
Do tego dochodzą nam jeszcze testy sprawności elektrycznej, generowane ew. śmieci, oraz wytrzymałość elektroniki w czasie pojawienia różnych nieustalonych stanów.

Testowanie zasilacza po przez komputer daje nam bardzo ubogą wizję jego jakości.

grzegorz740
-
-

Re: Obciążenie zasilacza ATX podczas pomiarów.

Postautor: grzegorz740 » 6 lis 2013, o 19:12

Teraz rozumiem. Po przeanalizowaniu tego co napisałeś to się zgadzam z tym. Rafal.220 według ciebie jak ktoś nagrywa film przedstawiający recenzje zasilacza komputerowego obciążając go komputerem to jest to recenzja nie rzetelna. I takie testy nie mają najmniejszego sensu ? Bo według mnie jest to nie z punktu technicznego nie rzetelne podejście do zagadnienia testowania i recenzji zasilaczy ATX.

Jak ktoś ma jeszcze inne zdanie to proszę się nim podzielić. Chętnie się z nimi zapoznam.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”